De Morgan

                                                    AUGUSTUS DE MORGAN


      Augustus De Morgan, 1806 yılında, Hindistan’da, babası John De Morgan’ın asker olarak görev yaptığı bir dönemde dünyaya gelmiştir. Doğumundan hemen sonra sağ gözünü kaybetmiştir. De Morgan henüz 7 aylıkken ailesi, İngiltere’ye geri dönmüştür. Augustus 10 yaşındayken, babası John De Morgan’ı kaybetmiştir.

     Augustus’un, okul çağlarında, arkadaşları tarafından pek çok konuda alay konusu yapıldığı söylenmektedir. Fiziksel bozukluğu nedeniyle arkadaşlarıyla uyum sorunu yaşadığı bilinmektedir.
   
   Augustus, 1823 yılında, Londra’dan ayrılarak Trinitiy Kolej Cambridge’e girmiştir. Burada 3 yıl okumuştur. Ardından Londra’ya geri dönmüş ve 1827 yılında, yeni açılan Londra Üniversitesi matematik bölümüne öğretim üyesi olarak kabul edilmiştir. Bu tarihte De Morgan’ın henüz bir matematik yayını olmamasına rağmen kazandığı bu sıfat De Morgan’ın matematik dehasını gösterir

    1828 yılında De Morgan, Londra Üniversitesi’nde ilk profesör ünvanını alan kişi olmuştur. Üniversite yönetimiyle arasındaki sorunlar sebebiyle 1831 yılında görevinden istifa etmiş ancak 5 yıl sonra 1836’da aynı göreve geri dönmüştür. 1836 yılından sonraki 30 yıl bı,oyunca görevine devam etmiş ve 1866 yılında aynı sebeplerden dolayı bir kez daha geri dönmemek üzere görevinden ayrılmıştır.

   De Morgan’ın ilk önemli eseri, Aritmetiğin Elemanları 1830 yılında yayımlanmış ve pek çok baskı yapmıştır.
De Morgan, Penny Asiklopedisinin yayınları için 712 adet yazı yazmıştır ve bunların hepsi yayınlanmıştır. Penny Ansiklopedisi tarafından ayrıca De Morgan’ın ünlü eseri Diferansiyel ve İntegral Hesap yayımlanmıştır.

  1849 yılında, karmaşık sayıların geometrik açıdan incelenmesiyle ilgili olan eseri, Trigonometri ve Cebir adlı eserini yazmıştır.
De Morgan, özellikle cebire getirdiği yeni yaklaşımlarla başarılı olmuş ve cebirin saf doğasını anlamayı başarmıştır. De Morgan Kuralları ile, matematiksel mantığın en önemli ismi olmayı başarmıştır.
  
    De Morgan, 1866 yılında, Londra Üniversite’sinden ayrıldıktan sonra, Londra Matematik Vakfı’nı yeniden kurmuş ve ilk başkanı olmuştur.
  
    De Morgan alçakgönüllülüğüyle de bilinmektedir. Kendisine verilen birçok onursal başkanlığı ve onursal doktoraları kabul etmemiştir. De Morgan son yıllarında sayı teorileriyle de ilgilenmiş ancak bu konuda bir eser yazmamıştır. De Morgan bu dönemde yılında x yaşında olduğunu da söyleyerek çok orijinal bir düşüncesini dile getirmiştir. Bu yıl De Morgan’ın 43 yaşında olduğu 1849 yılıdır. De Morgan 1871 yılında Londra’da ölmüştür.




DE MORGAN KURALLARI



  1. p∨q ≡ q ∨p
  2. p⋀q ≡ q⋀p
  3. ~(p ∨ q) ≡ ~p ⋀ ~q
  4. ~(p ⋀q) ≡ ~p ∨ ~q
  5. p→q ≡ ~p ⋀q
  6. ~(p →q) ≡ p ⋀ ~q
  7. p↔q ≡ (p ⋀ q) ∨( ~p ⋀ ~q)
  8. ~(p ↔q) ≡ (p  ~q) ∨( ~p ⋀q)







KAYNAKLAR




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder